divendres, 24 de febrer del 2012

L'arribada

Dilluns, després d'aixercar-se ben d'hora i agafar l'avió des d'Oslo, carregat amb un maletot de 20kg, els esquís (15kg), i la motxilla de 14kg, vaig arribar a Narvik, petita ciutat portuària al nord de Noruega. L'arribada va ser prou espectacular: una boirina ho cobria tot però el sol, que amb prou feines treia el cap per les muntanyes, li donava un aire fantasmagòric a tot plegat.
La carretera s'obria pas en les dretes parets dels fiords, sota cascades completament glaçades i per sobre un mar en calma, a les vores glaçat, com esperant que arribi la nit per quedar-se inert.
La nostra llengua no té prou adjectius per descriure les diferents tonalitats dels blaus, que de ben segur tenen les  nòrdiques: el blau marí, fosc i misteriós del mar. El blau del cel, més càlid al sud escalfat pel sol, que al nord. El blau de la neu, un pel fluorescent. El blau del gel... mai havia vist aquest color!


A Narvik vaig agafar el tren que poc a poc s'enfilava pel fiord, passant primer per boscos de pi roig, després avets, fins agafar alçada on només queden un bedolls mutilats i retorçats, esperant l'estiu que els deixi créixer algun centímetre més. El tren, molt poc a poc, abandonava el mar fins endinsar-se en terreny alpí, un altiplà que és on es troba la frontera amb Suècia, una esplanada devastada pels vents polars on es troba l'estació d'esquí més al nord del món, Rigsgränsen, esperant una miqueta més de neu per obrir les seves espectaculars pistes.
Llac Törnetrask glaçat.
El tren, poc a poc a poc, seguia el seu camí ara ja bordejant el gran llac on es troba Abisko, el llac Törnetrask, completament cobert per mig metre de gel i on la gent passeja, esquia, pesca, i fins hi tot hi passen en cotxe!


Finalment i després de 90 km en tren arribo a Abisko, ja completament fosc i sense poder veure el paisatge de la meva nova llar. L'Erik, un doctorand amb qui treballaré, em recull a l'estació de tren i anem a l'estació científica. Finalment m'instal·lo a l'habitació i s'acaba un llarg dia.











8 comentaris:

  1. m'encanta !! disfruta molt Gerard :)

    ResponElimina
  2. Veig que has heredat el talent literari de ton pare
    Vicenc

    ResponElimina
  3. Ole.....ole.....ole...... Pasatu molt be.
    .... El blau del nas y les orelles congelades , el blau dels sáballons del dits dels peus , el blau de les mans agafan les mostres de agua dels llacs congelats..... Je....je...
    Molts petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai ai....aquests encara no els conec!

      Elimina
    2. I que trigui que trigui! De monent les uniques modificacions corporals que pateix son els ulls vermells i la pell fina post-sauna!!!

      Segueix escribint Gerard! Et llegirem amb ganes pensant ...i quin fred!!!

      Elimina
  4. El anonim es el congelat del teu tiet

    ResponElimina
  5. Segueix escivint gerard, ens ho pasarem tots molt be. Vicenc

    ResponElimina
  6. Wow !! aquest llac es inmens !! ... i està tot tot gelat ??

    El divendres em va rribar a la biblioteca un conte amb una senzilla historia situada al pol nord i que parlava del color blanc ... dels diferents tipus de color blanc, i també n'hi ha molts ... com el teu blau.

    Es bonic Gerard poder visualitzar un paisatge amb tants matisos de blaus i blancs.

    Si si segueix escrivint i aixins anem fent "boca" abans de venir !!
    petons

    ResponElimina