diumenge, 18 de desembre del 2011

Per què estudio Ambientals

Molta gent, quan dic que estudio Ciències Ambientals, no saben ni que és, i si ho saben no li veuen massa utilitat. Crec que això és degut a diversos motius:
Un d'ells és el retràs general que portem a Espanya en tots els àmbits, a destacar la ciència i òbviament el medi ambient.
Però el principal motiu és la compartimentació del coneixement, provocada per la creixent complexitat del sistema productiu que demanda cada cop més més especialistes, més productius i a poder ser més ignorants de la resta de disciplines.
En canvi és ben obvi que el món no és ni físic, químic, econòmic o biològic, sinó tot alhora i de forma indivisible, per tant a més d'especialistes, necessaris per aprofundir i desembolcallar cada fil del gran cabdell que és el món, calen generalistes capaços d'unir tots els fils per a teixir el llibre del coneixement.
A més, la globalització i el creixement econòmic indefinit ens han portat també un gran nombre de problemes als que cal estudiar i solucionar de forma integral. Aquest creixement indefinit, conduit pel capitalisme, ens ha portat a una situació de progressiva escassetat de recursos i energia, i una abundància de productes contaminants sense precedents. I davant d'aixó cal una gestió transdisciplinar per garantir una correcta distribució dels recursos, igualitària entre les persones i saludable per al planeta.
Més personalment, sempre he estat una persona molt curiosa, interessada en pedres, plantes, bitxos i núvols, però alhora reticent a escollir una disciplina concreta. Sempre he estat meravellat per l'existència, de l'univers, de la vida, amb ganes de saber-ne més, de comprendre més, i la carrera que estudio és la que em dona una visió més amplia i interdisciplinar (que no transdisciplinar! Això ho ha de construir cadascú) per a realitzar-me com a ésser humà.
Som l'única manifestació de l'univers capaç d'estudiar-se a si mateix, observar-se, gaudir-ne i emocionar-se. Doncs el millor que puc fer amb la meva vida és precisament això, estudiar el perquè de tot, observar l'univers , gaudir del nostre planeta, i emocionar-se amb la vida.

2 comentaris:

  1. Gran Gerard! Amb el temps, m'he convençut de que ciències ambientals és una de les carreres més completes que hi ha al món.

    Potser li falta aprofundir en història, en sociología, el filosofía i en política (jo sempre he pensat que hi falta un itinerari social), pero tot i així et dóna una visió atípica del món.

    Davant de una societat que homogeneïtza el pensament a la mínima expressió, degut sobretot a la extrema divisió i especialització del treball i de l'educació, i que intenta no aportar gaire esperit crític, hi fa falta més que mai carreres que aportin una visió crítica del nostre pas pel món a diversos nivells.

    Un de molt important és a nivell d'especie i aquí es fonamental entendre com ens comportem com a tal, els impactes que provoquem "al exterior" i per tant, la nostra relació en el medi.

    Complementat amb l'altre nivell important, que es el nivell de societat. Es important analitzar com ens em relacionat durant la historia entre essers humans, tant políticament com econòmicament..pero també com a persones que tenen una cultura pròpia i que es relacionen i observen l'entorn d'una forma particular.

    Ha faltat alguna assignatura que ens parli de la filosofía que hi ha darrere de la nostres relacions com a persona..i com a espècie...

    Tot i així, no la canviaria per cap altra!

    ResponElimina
  2. i ara m'has emocionat tu amb aquest post... no sabia que tenies aquest bloc...! Molt bona iniciativa, clar que sí Gerard!

    De fet, quan explico que estudio biologia però que no em vull passar el dia dins del laboratori estudiant les cèl·lules sinó que el que m'agrada és l'ecologia, l'estudi dels ecosistemes... també se'm queden mirant amb cara rara...

    doncs res, que t'aniré seguint per aquí la teva aventureta polar!!! :)

    una abraçada i bona entrada d'any!!

    clara.

    ResponElimina