dijous, 29 de desembre del 2011

Abisko II: Clima i fenòmens meteorològics

Temperaura: Abisko té una temperatura mitja anual de -1 ºC, amb una clara tendència a augmentar degut al escalfament global. En aquest cas és prou dramàtic ja que un augment de temperatura de dos graus implica a tindre mitges anuals positives, provocant grans canvis en el paisatge. Aquesta baixa temperatura permet que sigui un dels pocs llocs d'Europa que hi hagi permafrost,  que consisteix en una capa de gel permanent localitzada al subsòl.
Això si, hi ha una gran variació al llarg de l'any, a l'hivern s'arriben a temperatures inferiors als -30ºC, i a l'estiu es pot arribar als +30ºC.


Precipitació: Aquestes baixes temperatures fan que bona part de l'any la zona es trobi sota un mantell de neu, solament els mesos de l'estiu tot està ben florit i verd. Això fa que a la muntanya es pugui esquiar fins a meitats de juny, les 24h de llum!
Però la precipitació en aquesta zona és molt curiosa. Al voltant del poble és on es registren els valors més baixos de precipitació anual de tot Suècia, uns 300mm. Això és degut a "l'ombra" pluviomètrica que provoquen els monts escandinaus, aturant les borrasques que venen de l'Atlàntic i l'Àrtic. Curiosament, només pujant a les muntanyes de la vora, sense anar més lluny que uns 10km, trobem valors de precipitació quatre cops més alts, de 1200mm!


Mapa de precipitació anual del nord de Suècia. Font: SMHI.se


Aurores boreals: Abisko es troba just en el rang de latituds on es produeixen les aurores, a més la freda atmosfera, permanentment lliure de núvols degut a estar a sotavent de la serralada, i la poca llum artificial que hi ha, fan d'un dels millor llocs per veure aurores. No hi ha paraules per descriure aquest espectacle, mireu aquest vídeo.






Sol de mitja nit: Al estar més amunt del paral·lel 68, proper al pol Nord, hi ha una gran variació en la durada del dia al llarg de l'any. Quan arribi, el 20 de febrer, el dia durarà 8 hores, al equinocci de març durarà 12 hores, les mateixes que a tot el món, i... la durada anirà augmentant fins que a partir del 22 de maig el sol ja no desapareixerà, es passarà dos mesos, fins el 19 de juliol donant voltes al cel com una baldufa!









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada