dimarts, 27 de desembre del 2011

Abisko I: El lloc

Com molts ja sabeu, i si no ho sabeu aquesta és la intenció del blog, aquest febrer vaig a realitzar una estada d'Erasmus Pràctiques a Suècia.
Estaré al Climate Impacts Research Centre, que depèn del departament d'ecologia de l'Universitat d'Umeå i està establert a la estació de recerca científica d'Abisko, que és una instal·lació que té a la part nord de la serralada Escandinava la Secretaria de Recerca Polar de Suècia, es va establir l'any 1903, amb un gran historial i tradició de recerca, així com una llarga sèrie climàtica.

Abisko és un petit poble de no més de 80 habitants, es troba a uns 400m sobre el nivell del mar, situat a l'extrem nord-oest de Suècia, i que es troba... sabeu allò tant lluny del cercle polar? Doncs camineu uns 200km més i hi arribeu. Per tant si, és el pol Nord, i al pol Nord fa fred, molt de fred, mig any és de dia i mig any és de nit.

A la part sud del "poble" es troba el parc nacional d'Abisko, una reserva natural excepcional formada principalment per la tundra, aquestes grans pastures, i boscos baixos de bedolls. En un altre post parlaré de fauna i flora del lloc.

A la part nord limita amb el llac Torneträsk, una gran extensió d'aigua de 330km2, un paisatge ben típic de Laponia però envoltat de muntanyes, malgrat que l'antiguitat de la serralada fa que no siguin els Alps ni els Pirineus.

A part del poblet, i algunes instalacions turístiques degut a les aurores boreals, dues estacions d'esquí, i el trekking a l'estiu, no hi ha cap més poble al voltant. Les següents ciutats que trobem són Kiruna, a 100km, i Narvik, també a 100km però a Noruega (la frontera està tant sols a 30km).

Foto del PN d'Abisko, el poble es troba entre aquells abrets.

©Peter Rosén: www.rosenmedia.se


Abans de marxar, que és el 20 de febrer, faré diversos posts explicant el clima, fauna, flora i cultura, així com la feina que faré allà.

1 comentari: