dilluns, 26 de desembre del 2011

Per què m'agrada l'Ecologia (d'ecosistemes)

Seguint en la linea de l'anterior post, molts companys em pregunten: Com és que aquest estiu has estat caminant tot el dia, de llac en llac del Pirineu, i a cada llac el que fèieu era rascar pedretes amb un raspall de dents per recollir diatomees i pescar zooplàncton amb un colador? En serio que t'agrada això? 
I la meva resposta és que si, molt.


Un exemple: El petit fet de recollir diatomees epilítiques dels llacs té un paper prou important.
Als llacs d'alta muntanya del Pirineu, en aquella aigua que gairebé és destil·lada, hi viuen centenars d'espècies diferents de diatomees. A més, aquestes petites algues fotosintètiques estan molt lligades a les condicions fisico-químiques dels llacs. Llavors, si recollim mostres de més d'uns 400 llacs del Pirineu, les caracteritzem, i a més coneixem les condicions actuals del llac (Nutrients, pH, gasos dissolts...), podem relacionar l'estat actual del llac amb les espècies de diatomees trobades.
I... a més, resulta que podem treure sediments de milers d'anys d'antiguitat, on hi trobem diferents espècies de diatomees en aquell sediment. A partir de les diferents espècies trobades al sediment i del coneixement que hem aconseguit actualment, podem saber com era aquell llac en diferents moments de l'història, i no només això, sinó l'ecosistema sencer.


I de què serveix tot això? 
Tots formem part la biosfera, conjunt de milions de milions d'individus, que interaccionen contínuament creant moviments d'energia, matèria i informació gràcies a l'aport constant d'energia solar. I no només entre nosaltres, sinó que vivim sobre una gran bola de pedra, i sota una manta d'aire que ens nodreix i protegeix, i si vivim és gràcies a una substància líquida que ho lubrica tot, l'aigua.
Aquestes interaccions contínues al llarg del temps, entre éssers vius d'una espècie, entre diferents espècies, i amb els diferents elements físics del planeta, provoquen efectes en el receptor, ja sigui un augment d'energia, una disminució de matèria, un canvi en la seva composició, o la mort. Aquests canvis es tradueixen en informació que adquireix el sistema, i això permet un acte meravellós: evolucionar.
Els éssers vius evolucionem, moldejem el planeta al nostre gust, formant un tot que té vida a escala planetària, autoperpetuant-se en el fred univers. Som una bombolla en una bassa d'oli.
Per això, l'ecologia d'ecosistemes estudia les relacions entre els grans compartiments que formen el planeta. Aprofundint en el coneixement d'aquestes interaccions és un acte d'aprofundir en un mateix, buscar les arrels, retrocedir en l'evolució fins a comprendre les diatomees, arribar al planeta quan era nu, àrid i abrasador, i veure la nostra casa des de l'exterior. Una casa que d'aquesta forma serà més nostra i sabrem viure-hi com la resta de companys es mereixen.


Els humans hem alterat una gran part d'aquestes interaccions, estem provocant la sisena gran extinció de l'història, hem contaminat una bona part del planeta, dificultant la vida als nostres companys i a nosaltres mateixos. Hem alterat la composició de l'atmosfera amb uns resultats incerts i desastrosos hem espoliat els recursos del planeta, i tot això sense ser capaços de solucionar les pròpies desigualtats, injustícies i atrocitats que ens hem provocat entre nosaltres. 
El millor que podem fer és comprendre i acceptar aquests problemes dels que som responsables i lluitar per agafar un nou camí que ens porti cap a un nou estat de equilibri relatiu, que si hi ha algú allà dalt prenent nota, que siguem recordats com una espècie amb coneixement, empàtica, capaç d'emocionar-se i de comprendre. 
Si no som capaços de veure això, el nostre destí és desaparèixer i deixar que aquest bonic planeta segueixi navegant en l'univers en pau.











1 comentari:

  1. Dona gust veure a algú amb aquesta passió per el medi ambient i per el seu treball!! segueix així wild man! :-)

    ResponElimina